εκπομπές μαγειρικής

θα έχετε παρατηρήσει πως την εποχή που η πείνα άρχισε να μαστίζει, την εποχή που η εικόνα ανθρώπων που ψάχνουν την τροφή τους στα σκουπίδια έγινε καθημερινή, η τηλεόραση κατακλίστηκε ξαφνικά από εκπομπές μαγειρικής. Εκπομπές που όλο μιλάνε για γεύση αλλά αξιολογούν μονάχα «την παρουσίαση του πιάτου». Βλέπετε, η γεύση έχει την άτιμη συνήθεια να μην μπορεί να γίνει εικόνα, και έτσι, η επιθυμία για την ηδονική μπουκιά χάνεται στον ουρανίσκο της παρουσιάστριας, που για μοναδική προσφορά συμπόνιας προς το κοινό κρατά για το τέλος ένα δήθεν ηδονικό μουρμουρητό μπουκωμένης ευτυχίας: «μμμμμ, τι νόστιμο!». Η τηλεόραση εξαπατά με αυτό που υπόσχεται.

1 σχόλια:

Epwnumos είπε...

Mπα, ο λόγος (προβολής εκπομπών μαγειρικού πορνό) είναι πολύ πιο απτός και συγκεκριμένος.

To “φάτε μάτια ψάρια” κυριολεκτικά.
Και διευκρινίζω ότι το “κυριολεκτικά” το εννοώ κυριολεκτικά!

Όντως λοιπόν "Η τηλεόραση εξαπατά με αυτό που υπόσχεται" αλλά η μαγκιά όμως είναι στο πως το κάνει.

'Εχουμε πλέον πρόσφατα επιστημονικά αποδεδειγμένα δεδομένα για τη δύναμη της προπαγάνδας μέσω της τηλεόρασης: ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενεργοποιεί τα ίδια νευρωνικά κυκλώματα είτε κάνοντας είτε βλέποντας μια ανθρώπινη δραστηριότητα.
Δηλαδή δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια παραπλάνηση σε λογικό επίπεδο (“Α, κι εγώ άμα δουλέψω σκληρά και κάνω ό,τι μου λένε θα γίνω πλούσιος και γαμάτος επειδή το είδα στην TV”), αλλά με μια παραπλάνηση των μηχανισμών ανταμοιβής του ανθρωπίνου εγκεφάλου, στο βασικό
βιοχημικό επίπεδο (αισθάνεσαι όντως ευχαρίστηση επειδή το είδες στην TV, παρόμοια με αυτή που αισθάνεσαι όταν το κάνεις ο ίδιος).

Δημοσίευση σχολίου