«η ιστορία έχει μόνο μία αλήθεια και τη γράφουν οι λαοί. ΚΝΕ»

Έχω και στο παρελθών από αυτό το Blog σχολιάσει τις αισθητικές επιλογές του φαινομένου που αυτό-αποκαλείται Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Θα ήταν λοιπών μάλλον ένδειξη εμπάθειας να επανέλθω. Έλα όμως που το σταλινικό συνονθύλευμα του Περισσού δεν παύει να με εκπλήσσει με της επιλογές του. Ηχηρότερο παράδειγμα, η τελευταία αφίσα της ΚΝΕ, η οποία μάλιστα κολλήθηκε μαζικά, με προφανή στόχο ακόμα και ο πλέον δύσπιστος να πιάσει το νόημα.

Η αφίσα προβάλει τη γνωστή φωτογραφία με τους δύο Σοβιετικούς στρατιώτες να υψώνουν την κατακόκκινη σημαία του διεθνούς κομουνισμού πάνω στο ερείπιο του Ραϊσταντ μετά την κατάληψη του Βερολίνου από το Κόκκινο στρατό. Κάτω από την φωτογραφία διαβάζουμε το σύνθημα «η ιστορία έχει μόνο μία αλήθεια και τη γράφουν οι λαοί. ΚΝΕ». Το σύνθημα μοιάζει να είμαι μια ακόμα κνίτικη υπερβολή αν η ιστορία της φωτογραφίας αυτής δεν το περιέλουζε με μια εφιαλτική χροιά.

Σας εξιστορώ λοιπών λίγο σύντομα την διαδρομής της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Όταν η φωτογραφία τραβήχτηκε διαπιστώθηκε, από το μηχανισμό προπαγάνδας του Στάλιν, ότι ήταν αδύνατον να δημοσιευτεί. Η αιτία ήταν πως τα χέρι του Σοβιετικού στρατιώτη ήταν γεμάτο με ρολόγια - λάφυρα από τους νεκρούς γερμανούς που συνάντησε κατά την εισβολή. Αυτή η εικόνα θα έπληττε βάναυσα το κύρος του σοβιετικού στρατού και έτσι οι ιθύνοντες της προπαγάνδες αποφάσισαν να κάνουν φωτομοντάζ και να εξαφανίσουν τα πλεονάζοντα ρολόγια αφήνοντας μόνο ένα. Εκείνη την περίοδο στην ΕΣΣΔ είχε τελειοποιηθεί αυτή η τεχνική καθώς μετά τις σταλινικές εκκαθαρίσεις της δεκαετίας τους 30 αφαιρούσαν από τις γνωστές ομαδικές φωτογραφίες των ηγετών της επανάστασης όσα πρόσωπα είχαν πλέον διωχθεί ως προδότες. Η φωτογραφία τελικά βγήκε στη δημοσιότητα αλλά μετά από λίγο αντιλήφθηκαν πως το εναπομείναν ρολόι ήταν …γερμανικής κατασκευής. Έτσι επενέβησαν εκ νέου επάνω στην φωτογραφική αλήθεια και έτσι ο δύσμοιρος ήρωας του Βερολίνου αφαιρέθηκε οριστικά από την ιστορία.

«Η ιστορία έχει μόνο μία αλήθεια και τη γράφουν οι λαοί. ΚΝΕ» Σωστό από μια άποψη θα μου πεις. Μόνο που αν κάνουμε το λογικό άλμα να ταυτίσουμε το λαό με το κόμμα και στη συνέχεια το κόμμα με την ηγεσία του, οι λαοί γίνονται εύκολα «ο σύντροφος Στάλιν» και η ιστορική αλήθεια …φωτομοντάζ.

Υ.Γ. Στην version που επέλεξε ο σύντροφος γραφίστας υπάρχουν στο χέρια του στρατιώτη δύο ρολόγια. Σήμερα βλέπεται κανένας δεν παραξενεύεται από τέτοιες λεπτομέρειες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου